maanantai 25. elokuuta 2014

Day no. 2: Enjoying life!

Hyvää iltaa. Kello tikittää jo lähempänä yhtä yöllä ja pääsin vihdoin peiton alle ja koneen ääreen.

Tänään alkoi orientaatioviikko yliopistolla. Näin alkuun täytyy todeta että aikataulu on tiukka! Heräilin aamulla kun mun ylireipas kämppis Kerttuli lähti lenkille ennen seitsemää. Käänsin pari kertaa kylkeä mutta nousin pian ja aloin purkaa tavaroita ja tehdä aamutoimia. Olin edellisenä iltana käynyt kaupassa hakemassa puurohiutaleita ja hilloa, joten väsäsin niistä aamupalaa. Oli kyllä vähän köyhää ilman mitään mausteita, kun en suolaakaan tietty tajunnu ostaa. Noh, huomenna ehdin ehkä shoppailemaan ruokakauppaan paremmalla ajalla…? Anyways, aamiaisen jälkeen lähettiin Kerttulin kanssa kohti yliopistoa. Meidän asuntolan läheltä menee Viru-hotellin lähelle bussi, matka-aika kävelyineen asuntolalta yliopistolle on puolen tunnin luokkaa. Olisi kiva saada asunto keskustasta asap. Mutta siitä lisää kohta.


Orientaatio alkoi yleisellä härdellillä yliopiston Astra-rakennuksen aulassa. Siitä meidät ohjattiin luentosaliin, jossa saatiin eri ihmisiltä hyvin perusteellista perustietoa opiskelusta ja elämästä Tallinnassa. Meillä oli muun muassa (erittäin komea) poliisi luennoimassa yleisestä turvallisuudesta, brittiläissyntyinen opettaja puhumassa sopeutumisesta uuteen kulttuuriin ja Tallinn University International Clubin puheenjohtaja Kelli kertomassa klubista ja syksyn tapahtumista. Edellä mainittu klubi on kansainvälisiä opiskelijoita varten perustettu seura, joka järkkää tutortoimintaa ja erilaisia yhteishenkeä nostattavia tapahtumia, joita muutaman mainitakseni on tämän päivän Welcome Partyt (joista kohta lisää) ja sientenpoimintareissu syksymmällä. Kyllä meistä pidetään hyvä huoli.


Poiketakseni aiheesta käytännön asioihin, tällä viikolla on hirveästi vielä juoksevia asioita hoidettavana. Ensimmäiseksi pitää käydä hakemassa vuokraisännältä vuokrasopimus, jotta saan nyhdettyä Kelalta asumistuet. Sopparia tarvitsee myös, jotta voi rekisteröidä itselleen väliaikaisen "oleskeluluvan" Virossa (EU/EEA Citizens Right of Temporary Residence). Homma hoituu niin, että marssin Population Register Officeen henkkareiden ja vuokrasopimuksen kanssa ja rekisteröidyn kansalaiseksi. Seuraavaksi marssin Citizenship and Migration Bureauhun ja hoidan itselleni virolaisen henkilöllisyystodistuksen. Sitä varten pitäis saada edustava kuva itsestä, jaiks! Hommattuani henkkarin voin marssia Ärrälle, ostaa bussikortin, käydä netissä identifioimassa sen mun nimiin ja voilá, Tallinnan ilmainen julkinen liikenne on käteni ulottuvilla. Typerää muuten, ei voi bilettää myöhään, sillä viimeinen bussi tänne asuntolalle lähtee puolenyön aikoihin. Pitää fiksata pyörä tai olla bilettämättä…

Huomenna on ohjelmassa myös itseni rekisteröinti Tallinnan yliopiston kurssijärjestelmään, jotta voin valkata itelleni kivoja kursseja syksyksi. Tallinnan yliopistossa on käytössä niin sanottu freedom of choise, eli voidaan valita kaikkien muiden alojen kursseja joilla voi suorittaa opintopisteitä. Urheiluinstituutin äijä kävi kanssa kertomassa, että tarjolla on muun muassa kehonrakennus-, aerobic- ja ulkolajikursseja. Tosin tuolla yliopistolla saa seikkailla portaikoissa siihen malliin, että ei tarvii mitään urheilukursseja että kunto kohoaa. Ilmoitin netitse myös kiinnostukseni liittyä Tallinnan yliopiston sinfoniaorkesteriin! Eli tekemisestä tuskin tulee pulaa. Ainiin, opiskelijakorttikin pitäis hakea. Sekin oli jotenkin hirvee prosessi hankkia se kortti.

Tiukan infopaketin (3,5 tuntia!) saatiin lyhyt esittelykierros rakennuksissa. Yliopisto koostuu eri rakennuksista, joilla on latinankieliset nimet. Mun instituutio eli Baltic Film and Media School majailee Novassa, ja se tuntuu myös kaikkein kotoisammalta. Meillä on siellä studioita ja elokuvateatteri! Kaikilla rakennusten nimillä oli joku syvällinen merkitys, mutta en enää oikein muista niitä. Ursa ainakin tarkoitti karhua, joka taas symbolisoi periksiantamattomuutta ja muuta vastaavaa. Ursassa sijaitsee myös kaikki urheiluun liittyvät jutut, kuten kuntosali. Kierroksen jälkeen oli mahdollisuus käydä tekemässä se kursseille rekisteröinti, mutta meillä alkoi Kerttulin ja meidän seuraan lyöttäytyneen Saran kanssa olla jo niin nälkä, että käytiin yhdessä yliopiston ruokaloista syömässä. Safka oli ihan ok, vähän kallista ehkä opiskelijaruokalaksi. Enemmän kuin Aallossa ainakin. Myöhäisen lounaan jälkeen törmäsin käytävällä Alexiin ja Erkkaan, mun mediaopiskelijakavereihin, joihin tutustuin jo pääsykokeissa heinäkuussa. Mentiin hengailemaan kirjaston koneille hetkeksi. Meidän seuraan liittyi vielä pari latvialaista mediaopiskelijaa ("kollegaa") ja lähdettiin kauppaan ostamaan välipalaa ja kaljaa.

Seuraavaksi meille oltiin järkätty "Movie night" Novassa, meidän leffateatterissa! Siellä esitettiin neljä parasta lyhäriä Sleepwalkers-leffafestareilta. Yksi lyhäreistä oli brittituotantoa, toinen espanjalainen, kolmas norjalainen tai tanskalainen ja neljäs virolainen. Kaikki oli ihan hyviä ja antoi ehkä myös vähän inspiraatiota tulevia opintoja varten! :)


Leffojen jälkeen suunnattiin isolla porukalla aulaan ja lähdettiin yhtä matkaa kohti Kochi Aidad -nimistä sataman läheisyydessä sijaitsevaa baaria, jossa oli International Clubin järjestämä Welcome Party. Meidän porukkaan liittyi vielä pari mediaopiskelijaa ja jäätiin suomalaiseen tyyliin baarin pihalle juomaan olutta ja juoruilemaan. Lopulta päästiin sisälle, ja ohjelmassa oli niin perinteisiä kansantansseja, tutustumisbingoa kuin köydenvetoakin. Ohjelma oli toissijaista, tärkeämpää oli uusien ihmisten kanssa juttelu. Tapasin ihan älyttömästi uusia kivoja ihmisiä! Mukaan mahtui hollantilaisia, yksi venezuelalainen, jordanialainen, tsekkiläisiä, suomalaisia, saksalaisia, espanjalaisia ja latvialaisia. Kaikki todella kivoja. Menin ihan pyörälle päästä, että mikä oli kenenkin nimi, mistä kukin oli, oliko joku yliopisto-opiskelija vai Erasmus-vaihtari ja niin edelleen. Mutta eipä se haitannut, sain tosi paljon uusia kavereita ja mulla oli ihan superhauskaa! Viron sijasta opin muutaman ruman sanan hollanniksi sekä paljon espanjalaisista elokuvaohjaajista. Lopulta lähdettiin Kerttulin ja muutaman muun täällä asuntolassa asuvan kanssa bussilla kohti kotia, oltiin meinaan ihan poikki jokainen. Ihan sairaan kiva päivä ja paljon uusia kavereita! :)



Asuntolasta vielä pikaisesti, jaetaan siis Kerttulin kanssa tämmönen pieni huone, ja kahdella huoneella (neljä ihmistä siis) on yhteinen keittiö, pyykinpesukone, vessa ja suihku. Huoneisto on tosi siisti ja vaikuttaa ihan uudelta, mutta ahdastahan täällä on. Viereisessä huoneessa asuu nigerialainen tyttö ja sinne varmaan muuttaa lähipäivinä se neljäs. Vuokra on 165€ kuussa, mikä on aika paljon näin vähästä tilasta ja huonosta sijainnista. Pitää ottaa seuraavaksi projektiksi sitten se oman kämpän etsiminen.

Ovi käytävään ja vessa

Meidän työpöytä. Sovittiin että Kerttuli saa vallata sen, mä valtasin yhen hyllykön toiselta seinältä.

Keittiö

Keittiö

Sain kamat purettua kaappiin! Kolme alinta hyllyä mun, kolme ylintä Kerttulin.


Astiahylly :) Alempi mun, ylempi Kerttulin


Ulko-ovi jälleen

Kerttuli hampipesulla

Nyt oon niin poikki että pakko käydä nukkumaan. Ehkä tässä jonain päivänä mulla on aikaa ja energiaa kirjoitella tarkemmin ja enemmän!

Kaiken kaikkiaan, viihdyn toistaiseksi tosi hyvin ja mulla on tosi kivaa ja en malta odottaa että koulu alkaa kunnolla! :)

Love, Krista

PS. Täällä vetää

1 kommentti: